Ανακοίνωση για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 9 Ιουνίου ο Δήμος άρχισε να δέχεται αιτήσεις για την ένταξη των νηπίων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε σχετικά όσους δημότες δε γνωρίζουν:

Εδώ και χρόνια οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί της Ηλιούπολης δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Για έναν αριθμό νηπίων, της τάξης των 3000 με 4000 χιλιάδων παιδιών, υπήρχαν συνολικά 7 κτίρια δυναμικότητας 500-600 παιδιών. Από τον περασμένο Μάη προστέθηκε άλλο ένα κτίριο δυναμικότητας μόλις 37 παιδιών.

Από τα υπάρχοντα σήμερα 8 κτίρια, η δημοτική αρχή κατάργησε, για τη νέα σχολική χρονιά, το βρεφονηπιακό σταθμό στην οδό Γληνού (περιοχή Αγία Μαρίνα), ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που λειτουργούσε μέχρι πριν λίγο καιρό.

Εύλογα τα ερωτήματα:

 • Ποιος έκρινε υπεύθυνα, μετά τη 10ετή και πλέον λειτουργία του κτιρίου, ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο; Και για ποιο λόγο;
 • Αν το κτίριο είναι ακατάλληλο, ο σταθμός λειτουργούσε μέχρι πριν λίγες ημέρες παράνομα ;
 • Πώς αγοράστηκε από το δημόσιο χώρος ακατάλληλος για μια τόσο ευαίσθητη λειτουργία;
 • Αν πάλι δεν είναι εντελώς άχρηστο και μπορεί, με κάποιες επεμβάσεις, που θα εγγυώνται την ασφάλεια των νηπίων, να γίνει χώρος κατάλληλος, γιατί μέχρι τώρα η δημοτική αρχή αδιαφόρησε;
 • Γιατί αυτές οι επεμβάσεις να μη γίνουν τώρα, ώστε άλλα 50-70 βρέφη και νήπια να έχουν πρόσβαση στους δημοτικούς σταθμούς το Σεπτέμβριο;
 • Η δημοτική αρχή έχει ήδη «αξιοποιήσει», με το αζημίωτο για τον ιδιοκτήτη, εντελώς ακατάλληλο ιδιωτικό παιδότοπο, για να καλύψει σε πολύ μικρό ποσοστό, την απόλυτη ανεπάρκεια της σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο εν λόγω ιδιωτικός παιδότοπος είναι καταλληλότερος από το δημόσιο κτίριο, που καταργείται; Ποιος το βεβαιώνει;

Ζητούμε μια πειστική απάντηση από τη δημοτική αρχή.

Επίσης κάποιες, εδώ και χρόνια παγιωμένες, καταστάσεις στο Δήμο μας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον:

 • Τα βρέφη και νήπια της Ηλιούπολης, που είτε μένουν στο σπίτι τους, στερημένα από προσχολική αγωγή, είτε πηγαίνουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι δυο και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα από εκείνα που «έχουν την τύχη-λαχείο» να βρεθούν σε ένα δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό. (1 νήπιο σε δημοτικό βρεφονηπιακό- 4 ή 5 νήπια εκτός).
 • Είναι πάγια τακτική του Δήμου εδώ και χρόνια να καλύπτει τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όχι από το Σεπτέμβριο αλλά σταδιακά μέχρι και το Φεβρουάριο, επειδή δεν ενδιαφέρεται να έχει το απαιτούμενο προσωπικό στην ώρα του και το καλύπτει όπως-όπως, όποτε βολεύει τη δημοτική αρχή η εκπλήρωση του προϋπολογισμού. Με προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης, επωφελούμενων, ανακυκλούμενων ανέργων κ.λπ.. Στο βωμό δηλαδή, της οικονομικής διαχείρισης και των αριθμών, θυσιάζει τα παιδιά και τους γονείς τους.
 • Όσο για τη μοριοδότηση των νηπίων, ώστε να έχουν σειρά προτεραιότητας για την εισαγωγή σε ένα σταθμό, είναι μόνο ένα φύλλο συκής για να καλύπτεται η πελατειακή αδιαφάνεια. Στο όνομα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των γονέων, κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη γνησιότητα του αριθμού των μορίων του κάθε νηπίου και τη σειρά προτεραιότητας του. Και επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες, προφανώς «κατ’ εντολήν», βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να απορρίψουν αιτήσεις ή για να τις αποθαρρύνουν επιβαρύνοντας τους γονείς με τροφεία, για κάποιους δυσβάσταχτα.

Συμπέρασμα:

Τα δημόσια κτίρια των παιδικών σταθμών υπολείπονται σε αριθμό κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Οι 17 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δυναμικότητας, τουλάχιστον 900 βρεφών και νηπίων είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ανεπάρκειας των 7 δημοτικών σταθμών.

Η δημοτική αρχή, πιστή στη λογική του «Δήμου-τοπικού κράτους» του αντιλαϊκού «Καλλικράτη» πασχίζει να συρρικνώσει τις κοινωνικές δομές και να τις παραδώσει σε ύποπτες «συνεταιριστικές» οργανώσεις τύπου ΜΚΥΟ (βλέπε ιδιώτες).

Οι δημότες της Ηλιούπολης χρειάζονται και απαιτούν:

 • Να βρεθούν και να αξιοποιηθούν χώροι κατάλληλοι για την επέκταση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών. Οπωσδήποτε όχι στους ιδιωτικούς παιδότοπους!!
 • Να υπάρξει, σε πρώτη φάση, στόχος κάλυψης τουλάχιστον 1000 βρεφών και νηπίων, με προοπτική να καλύπτονται σταδιακά όλα τα παιδιά που το ζητούν. Να μη αποκλείονται τα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων. Αντίθετα να έχουν προτεραιότητα ως το πιο αδύναμο μέρος της κοινωνίας.

Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα όλων των νηπίων.

 • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Όχι όμως με την αντίληψη του κακοπληρωμένου και ανασφάλιστου «επωφελούμενου».
 • Να καταργηθούν τα τροφεία.
 • Να εξασφαλισθούν κονδύλια για ποιοτική και επαρκή σίτιση των νηπίων.
 • Μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα τα νήπια να απορροφώνται με αύξουσα σειρά, από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδήματα των γονέων. Το υιοθετούμενο μέχρι σήμερα ανεπίσημο κριτήριο: «παίρνουμε παιδιά εύρωστων οικονομικά γονέων ώστε με τα υψηλά τροφεία να καλύπτουμε τα έξοδα των σταθμών» είναι κοινωνικά απαράδεκτο.
 • Να σταματήσει η αδιαφάνεια και η συστηματική παραβίαση της μοριοδότησης, προς «εξυπηρέτηση ημετέρων», καθώς και η πίεση προς τους εκπαιδευτικούς να παραβιάζουν τη νόμιμη αναλογία βρεφών και νηπίων ανά παιδαγωγό. Ο «συνωστισμός» στα τμήματα των σταθμών εγκυμονεί κινδύνους και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο σαν «παρκάρισμα» των παιδιών.
 • Να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νηπιαγωγείων. Ο Δήμος πρέπει να πιέσει για το διορισμό νηπιαγωγών. Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων με πληρότητα θα αποσυμφορήσει θετικά τους παιδικούς σταθμούς.

Υπογραμμίζουμε:

 • Η λειτουργία του δήμου – τοπικού κράτους είναι το ίδιο απάνθρωπα φορομπηχτική όσο και η γενικότερη λογική των εντολοδόχων της τρόικας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
 • Οι εργαζόμενοι, που παράγουν τον πλούτο της χώρας, αντί να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, βρίσκονται στημένοι σαν λεμονόκουπες και δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ούτε τα ήδη επιβεβλημένα μέτρα. Δεν είναι επομένως διατεθειμένοι να δώσουν κι άλλα.
 • Απαιτούν να έχουν τα παιδιά τους την προσχολική αγωγή που αντιστοιχεί στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής προόδου και της συσσώρευσης πλούτου, που οι ίδιοι δημιούργησαν :

Δωρεάν για όλα τα παιδιά, πιστοποιημένα ασφαλή και δημιουργική, με εκπαιδευτικούςμόνιμους και όχι με εκφοβισμένους ανασφάλιστους «πενταμηνίτες» και εκβιαζόμενους με «αυτοαξιολογήσεις», διαθεσιμότητες και απολύσεις παιδαγωγούς.

Η δημοτική αρχή, που φιλοδοξεί να εφαρμόσει το απεχθές πρόγραμμα του «Καλλικράτη», θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της ότι με το ληστρικό, υπέρ του πρώτου συνδυασμού, εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ποσοστά της τάξης του 32% επί των ψηφισάντων αντιστοιχούν, με δεδομένη την πρόσφατη αποχή στο 30% και στο 40%, σε πραγματικό αποτέλεσμα της τάξης του 19% επί του συνόλου των κατοίκων του Δήμου. Τέτοια ποσοστά δεν εξουσιοδοτούν κανέναν να αποφασίζει για τις ζωές μας ερήμην μας.

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ στην Ηλιούπολη – αριστερή ανατρεπτική κίνηση

Advertisements